Párkapcsolatokról

 

3. rész

Közös célok fontossága

A kapcsolat kezdetén "a szerelem mindent legyőz", de amikor a szerelem fokozatosan szeretetté alakul át, akkor a párkapcsolat megújítása és fennmaradása érdekében mindig meg kell találni a közös célt.

 

 

Szerelem

 

 

Régebben természetes volt, hogy házasságkötés után jött a gyermekáldás, az otthon megteremtése, s így jó néhány évig ösztönösen megtalálták a közös célt a párok. Ma sokszor előfordul, hogy a "boldogító igen" kimondása után még a karrierépítésé a főszerep. Sajnos sokszor ez a párkapcsolat végét is jelentheti. Eltérőek a kapcsolatok dinamikái, s van olyan, hogy 1-2 évet sem bír ki egy kapcsolat közös cél nélkül. Mások évtizedekig is "elvannak" egymás mellett. De belül senki nem érzi, hogy meddig lehet "feszíteni a húrt".

Itt is belesétálhatunk csapdákba. Az egyik ilyen, amikor közös célnak gondolunk valamit, s a párunk megfelelésből, félelemből, vagy beletörődésből közös célnak színleli az adott dolgot. Ez nem segíti a párkapcsolatot, hanem inkább konfliktusok forrása lehet a későbbiekben.

A másik ilyen csapda, hogy azt hisszük, hogy a közös célok örökre azok maradnak. Tipikus példa a gyermek, akiről azt gondolják a szülők, hogy örökké a gyermekük marad, ezért ez mindig összekötő kapocs lesz. Ez igaz, de ettől nem marad egyben egy házasság, vagy egy párkapcsolat. A kapcsolat stabilitása szempontjából jó esetben a gyermek hét éves koráig tekinthetjük közös célnak a gyermeket, hiszen "szerelmünk gyümölcse" felnő az egyik, vagy a másik szülő nélkül is. Ezért tűnik a Sors furcsa játékának, hogy az egyik kapcsolat három, vagy négy gyermek mellet is szétmegy, a másikat pedig egy közös hobby, pl. a tenisz örökre egybetart.

Mi következik a ebből?

Időről-időre fel kell tennünk a kérdést, van-e valódi, olyan közös célunk, ami mindkettőnknek nagyon fontos. Sőt, fel kell tennünk a kérdést, hogy mi lesz a közös célunk, ha a gyermekeink megnőnek, van lakásunk, illetve minden, ami fontos volt számukra.

A mai társadalmi szerkezet nem segíti elő a közös célok megtalálását, hiszen a párok általában nem dolgoznak együtt, sőt, sokszor a foglalkozásuk sem teszi lehetővé, hogy pl. közös vállalkozást indítsanak. Ezért tudatosan és kreatívan kell megtalálni a közös célt.

Feliratkozás

Feliratkozás az általános hírlevelekre és az
Asztrológia Online találkozókra

Please enable the javascript to submit this form

SFbBox by psd to html