SFbBox by psd to html

 


Párkapcsolatokról

 

1. rész

Férfi és női szerep

A tradíciónális családban a férfi (Nap) volt a domináns, a nő (Hold) a befogadó. A mai világunkban (Vízöntőkor) azonban már nem működnek a hagyományos szerepek, minden nő elvárja, hogy „egyenrangú” partnernek tekintsék, s a férfiak is általában tudatosan elfogadják ezt. De elfogadjuk a következményeket is?

 

Kéz a kézben a naplementében

 

A gond mindig abból adódik, hogy a „lelkünk” még nem alkalmazkodott a megváltozott társadalomhoz, s a zsigereinkben tradíciónális életre vágyunk, de a hétköznapokban éljük a modern életet. Pedig valamelyik életforma mellett le kellene horgonyozni ahhoz, ha tártós párkapcsolatban szeretnénk élni. Mert „egy fenékkel (Jupiter=hit) nem lehet két lovat (Jupiter) megülni.” Nem lehet két ellentétes irányú hite egy embernek. Vagyis valamelyik irányba el kell köteleződnünk a „lelkünkben” is, és tudatosan is. Az nem működik, hogy mindig a másiktól várjuk el, hogy szabadságot adjon nekünk, miközben mi lélekben nem vagyunk képesek szabadságot adni. Az sem működik, hogy a nők átveszik a férfiaktól a felelőséget, miközben csak egy "felelős férfit" képesek a lelkükben elfogadni. Feltette már valaki magában azt a kérdést, hogy sok férfi miért nem vállalja fel egy „normális” párkapcsolat felelősségét? Miért csak szeretői kapcsolatai vannak? Nyilvánvaló, hogy soha nem tanulta meg a felelősséget, mert az édesanyja "gondoskodásból" minden felelősséget átvállalt tőle az elmúlt 30-40 évben, s feltehetően az apamintájában sem a felelősségvállalás dominál.

De meg kell szabadulnunk a múlt béklyóitól! Egy felnőtt embernek dönteni kell, s utána úgy is kell cselekednie. Legyen az tradícionális, vagy modern életvitel, az mindegy. A lényeg, hogy utána "szőröstül-bőröstül" el kell fogadni az ezzel járó helyzetet életünk minden percében, s minden szituációjában. 

 

 

astronovum cikkek

 

Mit szabad Jupiternek?

 

A Jupiter által uralt Nyilasok sokszor azt gondolják, hogy bármit megtehetnek. A jupiteri betegségekkel üzeni a Sors, hogy „igen, ha a következményt is elfogadod. „

 

bor

 

Meggyőződésem, hogy minden bolygónkat folyamatosan éljük valamilyen élethelyzeten keresztül. Lehet, hogy egy adott megélés nem túl domináns, s így sem mi, sem a környezetünk nem érzékeli az adott analógiát. Például, ha minden este megiszunk egy pohár bort, akkor ennek senki nem fog nagy jelentőséget tulajdonítani, pedig a Jupiterünket megéljük ezáltal az adott időszakban.Akkor is ezt éljük, ha egy üveg bort iszunk meg esténként, de ezt már túlzásnak fogja tartani a környezetünk.

Azt gondolom, hogy fontos, hogy tudatosan válasszuk meg, hogy milyen élethelyzetet kívánunk megélni a horoszkópunk egyes elemeivel. Persze a Sors azokat sem hagyja cserben, akik nem foglalkoznak asztrológiával, így az emberek ösztönösen is kiválasztják a nekik legmegfelelőbb megélést. Amikor valaki elmegy jogásznak, vagy papnak, akkor ugyanúgy a Jupiterét éli meg, de az eredmény tejesen más élet lesz. Az egyikkel mondjuk napi 8 órában üzleti szerződéseket véleményez, a másikkal egy falu lelkipásztora lesz. Amennyiben a napi megélés elégedettséget, boldogságot ad az embernek, akkor az jó, s megkíméli attól, hogy a Jupitert egy betegségen keresztül kelljen megélnie.

Természetesen, amit a megélésről írok, az minden bolygóra igaz, de most a Nyilas urával, a Jupiterrel mutatom be, hiszen a Nyilas jegyében járunk.

A túlzás, a dolgok „túltolása” is jupiteri analógia. Sokan elutasítják a jupiteri foglalkozást, mert mondjuk elriasztja őket a sok jogi anyag magolása, s ha a magánéletben sem tudja valamilyen pozitív élethelyzetben megélni a Jupitert, nem jár lovagolni, nem jár templomba, akkor marad egy űr, amit be kell tölteni, s mai világunkban látszólag következmények nélkül megélhetjük a túlzásokat. Az alkohol, a drog, a szexualitás „túltolása” tipikus „megoldások”. De nagyon sokan a munkát viszik túlzásba. A munkamánia, különösen, ha stresszel párosul, legalább olyan káros, mint mondjuk az alkohol, csak kevésbé látványos, így a társadalom kevésbé ítéli el.

Az élet nem áll meg, s a megélések általában az idő múlásával megkopnak. Az, hogy mondjuk a jogi, vagy a papi pályával meddig tudja valaki megélni a Jupitert, az teljesen egyéni. Az elhivatottaknak akár egy életen át kitart az analógia, de másoknál kialakul az űr, s kell egy új helyzet, amelyben megélhetik a bolygóikat. Ilyenkor egy pályamódosítás, vagy egy kiegészítő foglalkozás, de akár egy hobbi is jó megoldás lehet. Azonban negyven-ötven év felett a legtöbb ember már nem akar új helyzetet megélni, s ilyenkor jön „megoldásént” a betegség. Hogy ez egy jogi pálya, vagy egy „túltolt” életvitel után következik be, az tulajdonképpen mindegy. Mondjuk egy májbetegség ugyan az lesz mindkét esetben. Sőt, az „élvhajhász” lehet, hogy jobban jár, mert ha egy életmóddal szerzett 6-os házas betegsége van, akkor az életmódváltással nagyobb eséllyel gyógyul.

 

Edison

Tomas Edison US,Milan, 1847.február 11.3:00

 

Edisonra szerintem a túlzások közül a munkamánia lehetett a legjellemzőbb, hiszen több mint ezer találmányába rengeteg időt és energiát fektetett. Erre utal a tőle származó idézet is:

„A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.”

Ugyanakkor Nyilas Aszcendensével örök optimista volt. Ezt erősítette a Nyilas Holdja, amellyel tehetséget kapott arra, hogy másokat is lelkesítsen.

Ezt a jupiteri optimizmust erősíti meg egy történet, amely szerint, amikor egy újságíró megkérdezte, hogy értékeli, hogy már több mint 5000 kísérlete fulladt kudarcba, azt válaszolta: Fiatalember, ez nem 5000 kudarc, hanem találtam 5000 olyan megoldást, amely nem megfelelő a célra.

A Holdja együtt állt a Bak Marsával, így az optimizmus támogatta a sziklaszilárd akaratát.Nem csoda tehát, hogy emberfeletti munkára volt képes. Ez a kiindulópontja egy sugárzási sorozatnak, amely egy szextillel a Merkúr, Nap, Neptunusz, Szaturnusz, Vénusz stelliumban folytatódik, majd szextil Plútót követően egy trigonnal visszatér a Hold-Marshoz. Ennek a sugárzási sorozatnak az egyik megélése lehetett, hogy tehetsége és akarata támogatta, hogy kreatív gondolkozásával, önfeláldozásával, a céljain keresztül, az anyaghoz kapcsolódó találmányaival másokért, az emberiségért tegyen. Ez támogatta, hogy megélje a hatalmat, a gazdagságot a vállalkozásában, amely egy trigonon keresztül tovább táplálta optimizmusát és akaratát.

 

                                                                                                                  Lucza Vilmos
                                                                                                        egészségügyi asztrológus


 AN 08 8 LuczaV k

 

AN 08 9 LuczaVk

c1 1

 

c1 2

 

c2 1k

c2 2k

 


Életfeladat

 

Amikor az iskolánkban tanítom az életfeladatot, akkor könnyű dolgom van, hiszen lehetőségem van részletesen elmagyarázni az asztrológia filozófiáját, elveit, s mire néhány órát követően az életfeladatokhoz jutunk, már mindenki érzi, hogy mit akarok mondani. Sokkal nehezebb egy cikken keresztül elfogadtatni azt az asztrológiai elvet, hogy a lélek választ egy feladatot, ehhez egy testet, s leszületik a Földre, hogy ezt a feladatot teljesítse.

 

Életfeladat

 

Azt gondolom, hogy a mai embernek bizonyíték kell mindenre, nem elégszik meg azzal, hogy valaki mond valamit. Az a "szerencse", hogy  asztrológia pont a gyakorlati megfigyeléseken alapszik, így ellenőrizni lehet a kijelentéseit. Ezért most arra biztatlak Kedves Olvasó, hogy ne fogad el a fenti, a születésre vonatkozó elméletet! Azt se fogadd el, hogy az ember akkor lesz sikeres, akkor tud boldog lenni, ha a Napja által szimbolizált életfeladatát teljesíti! Ehelyett  válaszd ki néhány családtagod, vagy barátod, akiket jól ismersz, s írd be a születési időpontjukat az életfeladat kalkulátorba, s döntsd el, hogy igaz lehet-e, hogy akkor boldog a családtagod, vagy a barátod, ha a leírtaknak megfelelő döntéseket hoz! Miután ezzel a kis játékkal végeztél, utána döntsd el, hogy igaz lehet-e az életfeladatról leír elv.

 

 

Jó a szélsőséges?

 

Általában nem szeretjük a szélsőséges dolgokat, s ezért sokszor bizalmatlanul nézünk a Skorpiókra is, hiszen ők a „mindent, vagy semmit” elve alapján működnek. Ugyanakkor a szélsőséges hozzáállásuk és megmutatkozásaik nélkül kevesebb lenne a világunk. A művészetben a mű erejét, a „lélekre ható részét” általában a skorpiósság adja. A Kos csak akar, de a Skorpió beleteszi a szenvedélyét is, ami érzelmeket vált ki belőlünk. De nem csak a művészethez kell szenvedély, hanem mindenhez, ha „nagyot” akarunk alkotni. Itt is igaz az asztrológia egyik alaptétele, hogy nincs jó, vagy rossz. Szenvedélyeinknek lehet pozitív és negatív megélése is, az élethelyzeteink megválasztása minősíti ennek megnyilvánulását is.

 

skorpio logos

 

A Skorpió felső szinten tudja, hogy senki sem érezheti, amit ő, s ő sem érezheti, amit más, ezért neki a saját útját kell járnia, nem a „hétköznapi életet”. Attól lesz ő nagy művész, hogy képes elszakadni a szokványostól, s tud az életről, a halálról, a bűnről, a szexualitásról, s mindenről újat mutatni nekünk.


Középső szinten ő a kutató, a nyomozó, a pszichológus, aki mindenáron tudni akarja a titkainkat. Nem fogadja el, hogy olyan érzéseink, gondolataink vannak, amelyeket nem tudhat senki. A hétköznapokban ezekben a szakmákban tudja a Skorpió jól megélni a skorpiósságát. Persze a mások pénzéhez, vagy a halálhoz is kapcsolódhat a munkája, de lehet sebész is. Azért gond, ha nem a munkában éli meg, mert akkor a magánéletben fogja megélni például féltékenységben.


Alsó szinten jönnek elő látványosan a szélsőségek a Skorpióból. Ez lehet a végletekig fokozott szexualitás, beteges tisztaságmánia, vagy éppen a saját maga és környezete végletekig történő elhanyagolása. Ezeket a jelenségeket már nem nagyon tudja tolerálni a társadalom, s ezért gondolják sokan, hogy a Skorpió „nem jó jegy”.


Jó a szélsőséges? Igen, ha megfelelő élethelyzetben, mások, vagy a világ javára vagyunk szélsőségesek.

 

 

Érzések fogságában

 

hold logos

 

A Rák jegyében járunk, amelynek uralkodó bolygólya a Hold.

Egy asztrológiai tanácsadás során - amikor a személyiség alapvető jellemzőiről beszélek - a Holdat az adott jegy analógiájában meglévő tehetségnek mutatom be. (Persze nagyon sok mindent lehetne mondani a Holdról, de egy órás beszélgetés során csak akkor térek ki mélyebben egy bolygó jelentéstartalmára, ha az problémaként jelenik meg az adott embernél.) Én úgy gondolom, hogy a tehetség az, amihez „érzésünk van”, amire „ráérzünk”. S itt nagyon lényeges, hogy a merkúri analógiákat, a rációt teljesen kiiktassuk, hogy emberi létünk egy teljesen másik dimenzióját hagyjuk érvényesülni.

S miért tartom fontosnak a tehetséget kiemelni, azon túl, hogy tudjanak róla az emberek? Mert meggyőződésem szerint minden bolygónkat, minden pillanatban valamilyen módon éljük. S mennyivel jobb, ha egy ember meg tudja élni a hétköznapokban a tehetségét mondjuk a hivatásában, mintha ugyan az az érzés (tehetség) fogságba ejti és megkeseríti az életét? Például Skorpió Holddal tehetséget kapunk a lelki dolgok kutatására. Ezt megélhetjük pszichológusként a paciensek segítésében, s a magánéletben féltékenyégben. S mivel a Hold a második legfontosabb (a Nap után) bolygónk (persze egyénenként és életszakaszonként változik, hogy éppen melyik bolygónk mennyire dominál), ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy pozitív élethelyzetben tudjuk a Holdunkat élni.

Az alábbiakban szokás szerint sorra veszem a jegyeket, s javaslatot teszek a Hold megélésére.

 

A Kos Holddal tehetséget kapunk a küzdésre, a harcra. Ez akkor élhető meg pozitívan, ha például a család érdekében küzdünk.

A Bika Hold tehetséget ad az anyaghoz. Tradicionálisan ez a földdel, állatokkal kapcsolatos foglalkozást jelentett, míg ma inkább az anyagiakkal, a pénzzel kapcsolatos tehetséget mutatja.

Az Ikrek Holddal a kommunikációhoz, a kapcsolatokhoz, vagy a tanításhoz kapunk tehetséget. Ugyanakkor megjelenhet más, a közvetítéshez kapcsolódó tevékenység is, mint például a szállítás.

A Rák Hold az érzelmek dominanciáját mutatja. Fontos, hogy ilyen állással megéljük a nélkülözhetetlenséget a családban, vagy a munkahelyünkön.

Az Oroszlán Hold hagyományosan az uralkodáshoz való tehetséget mutatta. Ma leginkább a vezetéshez ad ösztönös tehetséget, vagyis azt az érzéket, hogy éljen, és ne visszaéljen a rábízott emberek feletti hatalmával.

A Szűz Hold a tervezéshez, a következetességhez ad tehetséget, amennyiben pozitív élethelyzetben tudunk élni vele. Amennyiben nem tudjuk ezt élni, akkor a kritikusságban éljük meg, ami nem túl kellemes a környezetünk számára.

A Mérleg Holddal a megfeleléshez, a harmónia megteremtéséhez kapunk tehetséget. Ezt mind a karrierben, mind a magánéletben nagyon jól tudjuk hasznosítani. Érdemes még kiemelni a szépérzéket is, amely nagy kincs lehet egy ember számára.

A Skorpió Hold tehetséget ad a lelki dolgok kutatásához, amellyel lehetünk például nyomozók. Másik lehetőség a pénzügyi pálya, a bankszektor (persze ezeken kívül még számtalan megélés lehetséges).

A Nyilas Holddal tehetséget kapunk arra, hogy célokat adjunk másoknak, s ehhez a lelkesítést, az optimizmust is megadjuk.  

A Bak Hold ezzel szemben a célok megvalósításához ad tehetséget. Fontos, hogy a cél harmonizáljon a személyiségünkkel, mert a Bak nem tudja elengedni a dolgokat, s akár évtizedekre is beleragadhat egy nem neki való cél megvalósításába.

A Vízöntő Hold a különleges megközelítéshez ad tehetséget. Ilyen lehet az informatika, de például az is vízöntős, ha valaki rollerrel közlekedik, vagy ezotériával foglalkozik. Fontos Vízöntő analógia még a közösségben való gondolkozás, illetve a humanisztikus megközelítés.

A Halak Holddal tehetséget kapunk az önfeláldozáshoz. Jó lehet ez a családban, amennyiben örömmel tesszük. A hivatás terén a segítő foglalkozások adnak terepet a Halaknak. Ilyen többek között az orvos, a nővér, vagy az ápoló.

N&script=0"/>